::  Misiune :: Istoric :: Statut :: Membrii :: Structura :: Rapoarte anuale ::  Donaţii :: 2% ::  Comunicate :: Contact ::
PROTEST IMPOTRIVA RESTAURATIEI


In urma deciziei nr.51/2008 a Curtii Constitutionale prin care a declarat ca fiind neconstitutionale dispozitiile Legii 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice comuniste, care produce o adevarata restauratie a regimului comunist,  organizatiile semnatare solicita Guvernului, Parlamentului si Presedintelui Romaniei urmatoarele:

1.Initierea si adoptarea de urgenta a masurilor legale care sa permita continuarea mecanismului de deconspirare a Securitatii (politiei politice comuniste) si a colaboratorilor acesteia, precum si gestionarea arhivelor fostei Securitati.  Organizatiile semnatare considera ca Decizia CCR submineaza principiile si fundamentele statului de drept si reprezinta o intoarcere la  practicile regimului comunist.
2.Revocarea membrilor Curtii Constitutionale. Organizatiile semnatare sustin functionarea institutiilor democratice, inclusiv a institutiei Curtii Constitutionale, dar considera ca  prin Decizia nr.51/2008 judecatorii CCR au actionat imoral, incompetent si impotriva institutiilor statului de drept. In motivarea Deciziei nr 51/2008, judecatorii CCR fac confuzii grave cu privire la fundamentele statului de drept.
3.Revocarea imediata a Avocatului poporului, care prin argumentele de sustinere a neconstitutionalitatii Legii 187/1999 nu a reprezentat interesele poporului, interzicand cetatenilor dreptul de a avea acces la propriul dosar. Avocatul poporului a sustinut in sedinta Curtii Constitutionale ca “exceptia de neconstitutionalitate este intemeiata, dispozitiile legale atacate continand un venin neconstitutional”.

Totodata, organizatiile semnatare solicita membrilor CNSAS sa faca publice de urgenta informatiile pe care le au despre eventuala colaborare sau apartenenta a magistratilor, inclusiv a judecatorilor din CCR, la  fosta Securitate.

Organizatiile semnatare au decis de asemenea organizarea unor actiuni de protest, in Piata Universitatii (zona fantanii din fata Facultatii de Arhitectura), incepand din data de 3 februarie, orele 14.00,  pana la rezolvarea acestor solicitari.
Semnatari:

logo gdslogo sarapd logo
Grupul pentru Dialog SocialSocietatea Academica din Romania Asociatia Pro Democratia
alianta civica logoac logoipp logo
Alianta CivicaAcademia CivicaInstitutul de Politici Publice
freedom logomemorialul dureriilogo monitorizare a presei
Freedom House RomaniaFundatia Memorialul Durerii
Agentia de Monitorizare a Presei
logo militia spiritualalogo societatea pt. justitieSocietatea Timisoara
Militia SpiritualaSocietatea pentru Justitie Societatea Timisoara
logo Ursulogo cjilogo crji
Fundatia “Gheorghe Ursu”Centrul pentru Jurnalism IndependentCentrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie
Asociatia Revolutionarilor fara Privilegii
Asociatia 21 Decembrie 1989logo liga pro Europa
Asociatia Revolutionarilor fara PrivilegiiAsociatia 21 DecembrieLiga PRO EUROPA
logo academia de Advocacylogo Fundatia SorosGRUPul pentru Reforma Universitara
TIMISOARA
Academia de AdvocacyFundatia Soros RomaniaGrupul pentru Reforma Universitara (Timisoara)
Fundatia a treia europalogo blocul National Sindical
Fundatia a Treia EuropaBlocul National Sindical
NB. Organizatiile si persoanele care doresc sa semneze protestul sint rugate sa trimita mesajul lor la:
office@proeuropa.ro sau gds@org.ro


sus