::  Misiune :: Istoric :: Statut :: Membrii :: Structura :: Rapoarte anuale ::  Donaţii :: 2% ::  Comunicate :: Contact ::C A M P A N I I   C I V I C EUNESCO

Raportul Comitetului Patrimoniului Mondial*
- extras -

    Centrul istoric al Sighişoarei (Romānia):

    SighisoaraIII. 192. Biroul a luat īn considerare informaţia conţinută de documentul de lucru WHC-01/CONF. 207/3. A luat, de asemenea, īn considerare informaţia īnaintată de către Statul membru ce a subliniat că programul special, care include şi proiectul Dracula Park, cīt şi crearea unui grup interministerial pentru monitorizarea acestuia, au fost aprobate de către Guvern īn iulie 2001, lansate īn noiembrie 2001 şi implementarea căreia este prevăzut pentru mai 2002. Biroul a notat, de asemenea, că prima fază a acestui proiect a cuprins un studiu de fezabilitate, conform căruia complexul prevăzut se găseşte la 6 km de centrul oraşului şi va fi construit pe o arie vastă şi că reabilitarea şi revitalizarea oraşului Sighişoara este prevăzut datorită cīştigurilor acumulate de Dracula Park.

    III. 193. Biroul a notat punctul de vedere al ICOMOS care consideră că deşi un astfel de proiect va duce la o creştere a turismului īn regiune, unde economia este slabă, impactul său ar putea avea un efect negativ (subl. n.) asupra valorilor datorită cărora Sighişoara a fost īnscrisă pe lista patrimoniului mondial. Acesta va include alterarea integrităţii vizuale (subl. n.) a oraşului istoric, chiar dacă locaţia proiectului este la 6 km şi efectul turismului de masă asupra sitului de patrimoniu mondial şi asupra imediatei sale īmprejurimi.

    III. 194. Observatorul german a accentuat că zona prevăzută īn proiect a fost de 60 de hectare şi că există riscul ca oraşul să devină punctul central al parcului de distracţie de genul Disneyland-ului. El a considerat că autenticitatea oraşului va fi periclitată īn mare măsură (subl. n.) de un astfel de proiect. El a amintit, de asemenea, paragraful 56 din Normele prin care Statele membre au fost īnştiinţate să informeze Comitetul despre orice proiect de construcţie ce ar putea modifica valoarea proprietăţii.

    III. 195. Delegatul din partea Ungariei a arătat că acesta a fost o problemă serioasă īn ceea ce priveşte un proiect ce implică turismul de masă şi care poate fi foarte diferită de cea generată de oraşul īn sine. El a accentuat că nu s-a pus problema de a īmpiedica turismul, dar prudenţa este necesară. El a arătat, de asemenea, că apropierea parcului de oraş este foarte periculoasă (subl. n.). El a sugerat să se găsească o altă locaţie pentru construcţia parcului.

    III. 196. Reprezentatul ICOMOS a arătat că distanţa ce separă proiectul parcului de oraş este de 1.5 km īn linie dreaptă, impactul asupra acesteia va fi uriaş şi că un număr mare de elemente ale parcului vor fi vizibile din oraş. El a arătat, de asemenea, că a existat un proiect pentru un transportor pe cablu pentru a lega parcul de oraş. Īn final a menţionat că ICOMOS nu este īmpotriva unui proiectul care ar putea genera venituri pentru regiune, dar a recomandat foarte puternic să se găsească o altă locaţie (subl. n.) pentru proiect cīt se poate de departe de oraşul Sighişoara.

    III. 197. Īn urma acestei dezbateri, Biroul a adoptat următoarele recomandări pentru a fi examinate de către Comitet la cea de-a a 25-a sesiune a sa: Comitetul ia la cunoştinţă cu īngrijorare de proiectul de construire a unui parc de distracţii īn vecinătatea sitului care ar putea avea un impact negativ asupra integrităţii īntregului ansamblu al sitului. Comitetul ia la cunoştinţă cu nelinişte informaţia furnizată de către Statul membru şi anume, că autorităţile romāne au aprobat deja atīt proiectul cīt şi implementarea programului special prevăzut pentru luna mai 2002. Comitetul solicită urgent Statului membru să īntreprindă studiul de impact din punct de vedere ecologic; informează Statul membru că poate fi acordată asistenţă gratuită pentru acest lucru. Īn continuare, Comitetul īncurajează puternic Statul membru să cerceteze toate posibilele soluţii pentru o locaţie alternativă pentru construirea parcului de distracţii. (subl. n.) Comitetul solicită īntreprinderea cīt mai urgent a unei misiuni comune UNESCO-ICOMOS la faţa locului şi raportul misiunii să fie prezentat la cea de-a 26-a sesiune (iunie 2002).
    
       
    
    
    * Doc. WHC-01/CONF. 208/4, UNESCO, Convention concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage, World Heritage Committee, sesiunea 25, Helsinki 11-16 decembrie 2001.