::  Misiune :: Istoric :: Statut :: Membrii :: Structura :: Rapoarte anuale ::  Donaţii :: 2% ::  Comunicate :: Contact ::ISTORIC
   

Liga PRO EUROPA, una din primele organizatii neguvernamentale din Romānia post-comunista, a fost fondata la 30 decembrie 1989 de un grup de intelectuali tīrgumureseni devotati ideii pan-europene, valorilor democratiei si pluralismului.

    Pentru foarte scurt timp, Liga a functionat ca un grup de reflectie intelectuala. Sub presiunea tensiunilor interetnice care au destabilizat Transilvania īn primavara anului 1990, Liga a optat pentru implicarea civica directa, devenind un grup militant. Astfel, dupa ce īn martie '90 Tīrgu-Muresul a fost teatrul unor dramatice confruntari interetnice, orchestrate de adeptii national-comunismului, necesitatea pasilor concreti - a dialogului social si a educatiei civice - a devenit prioritate absoluta.

    Īn pofida ostilitatii oficialitatilor si a grupurilor extremiste, Liga PRO EUROPA a reusit sa strīnga īn jurul sau peste sase sute de membri simpatizanti de diferite etnii si confesiuni, sa organizeze un numar impresionant de īntruniri, dezbateri, colocvii, mese rotunde, sa editeze o presa angajata civic, sa denunte provocarile si abuzurile autoritatilor nedemocratice.

    Īn aprilie 1993, un grup de intelectuali satmareni, aderīnd la principiile si valorile Ligii, s-au constituit īn filiala Satu Mare, asumīndu-si un rol activ īn promovarea ideii europene.

    Cu toate obstructiile la care a fost supusa organizatia si represaliile īmpotriva unora dintre liderü sai, Liga PRO EUROPA a initiat, īncurajat si sprijinit īnfiintarea, la nivel national si regional, a unor miscari civice democratice si antitotalitare (Alianta pentru Proclamatia de la Timisoara, Forumul Antitotalitar, Alianta Civica), a colaborat strīns cu grupuri similare din Romānia si din celelalte tari post-comuniste, fünd membra a aliantei Centrelor pentru Pluralism.

    Considerīnd parteneriatul romāno-ungar ca o garantie a stabilitatii si securitatii īn zona, Liga PRO EUROPA a functionat, īn chiar momentele īnghetului diplomatic, ca un for de dialog romāno-ungar, desfasurīnd un sustinut si intens lobby politic la cel mai īnalt nivel.

PROFIL

    Cladind pe experienta si expertiza acumulate, Liga PRO EUROPA se gaseste īn faza institutionalizarii si aprofundarii programelor sale, fiind preocupata īn principal de largirea impactului lor social.

    Domeniile de interes sīnt subsumate prioritatii pe care o serveste īntreaga sa activitate: integrarea europeana si consolidarea curentului si mentalitatii europene īn Romānia.

    Programele centrale ale Ligii PRO EUROPA - desfasurate preponderent īn Transilvania - sīnt axate pe promovarea interculturalitatii, a drepturilor omului si minoritatilor, pe educatie civica si prevenirea conflictelor. Parte din proiectele sale sīnt consacrate dezvoltarii cooperarii transfrontaliere īn domeniul mediului, autonomiei locale, regionalismului, prezentei femeilor īn viata publica.

    Liga PRO EUROPA organizeaza dezbateri, colocvii, seminarii, conferinte, tabere si universitati de vara, cursuri si ateliere, manifestari publice pan-europene.

    Liga PRO EUROPA desfasoara activitati editoriale si de documentare, ofera consultanta, initiaza studii. Publicul tinta al Ligii PRO EUROPA īl constituie autoritatile publice, liderii de opinie, educatorii, politicienii, reprezentantii mass mediei, īn general categoria multiplicatorilor.