::  Misiune :: Istoric :: Statut :: Membrii :: Structura :: Rapoarte anuale ::  Donaţii :: 2% ::  Comunicate :: Contact ::



Liga Pro Europa la cincisprezece ani


Denumirea pe care i-am dat-o, aceea de „Pro Europa”, de-a lungul anilor a fost pusă deseori sub semnul īntrebării şi etichetată ca nu total patriotică. Dar ea izvora tocmai din convingerea noastră că Romānia, pentru a deveni o democraţie, pentru a deveni un stat al normalităţii, trebuie să-şi reīnnoade soarta cu propriul său destin european şi să pună īn valoare acele principii şi convingeri,  idealurile umaniste europene, care au făcut din Europa gīndirii ceea ce ea este. Pentru a se putea despărţi de trecutul ei totalitar, Romānia avea nevoie de o infuzie de europenism, iar noi am considerat că putem fi una dintre acele celule care vor genera īnsănătoşirea, fără să ne iluzionăm că vom reuşi de la īnceput să influenţăm pe toată lumea īn această ţară.  Dar consideram că aveam o datorie locală sau regională să fim un asemenea laborator de idei.
Smaranda Enache, co-preşedinte al Ligii Pro Europa

Īn cariera mea am avut două mari modele: Bartok Béla, care a fost cel mai mare folclorist romān, nici astăzi nu s-a īntrecut opera lui de folcloristică, şi George Enescu, care a fost un european şi care niciodată nu a făcut declaraţii care erau aşteptate de regimul lui Carol īnainte de război. Enescu a venit la Tīrgu Mureş īn mai multe rīnduri, a sărit īn apărarea lui Lįszló Įrpįd, pe care primarul de atunci vroia să-l concedieze. Acestea au fost punctele mele de reper, deci cred că a fost un gest firesc şi din partea mea să concep Liga Pro Europa ca pe o instituţie care să fie o punte īntre cele două comunităţi, romānă şi maghiară. (...) Īnfiinţarea Ligii Pro Europa a fost cel mai firesc lucru.
Csķky Boldizsįr, co-preşedinte al Ligii Pro Europa

Cred că prin mijloacele noastre modeste, a paşilor mărunţi, la firul ierbii, prin dialoguri mai mult sau mai puţin directe cu societatea civilă, cu societatea politică, īntre comunităţile etnice, culturale, religioase am contribuit substanţial la crearea unei atmosfere de normalitate. Cred că această atmosferă de normalitate, după atītea decenii de anormalitate, este cel mai preţios lucru pe care ni-l putem dori dincolo de valorile pe care noi le numim īn mod generic şi foarte aproximativ – europene.
Szokoly Elek, membru al Consiliului de Coordonare
al Ligii Pro Europa

Sīnt cicincisprezece ani de cīnd trăiesc īntr-un grup al cărui deziderat sīnt libertatea, respectul faţă de valorile morale, culturale, acceptarea alterităţii, respectarea unei democraţii participative, active, care să asigure fiecăruia dintre noi siguranţa, şi de ce nu, plăcerea de a trăi īntr-o comunitate.
După cincisprezece ani observăm că principiile noastre sīnt acelea care nu īn ultimă instanţă au ghidat evoluţia societăţii. Noi am īncercat să fim catalizatorii, cei care grăbesc reacţia. Din păcate, prea multe elemente de īntīrziere, de false valori au intervenit şi intervin īn continuare īn evoluţia comunităţii noastre, aşa că după un deceniu şi jumătate, mai este mare nevoie de tot ce īnseamnă Liga Pro Europa. Acest lucru īl spun cu durere, dar şi cu plăcerea de a fi conectaţi īn continuare la o „datorie de onoare” faţă de noi īnşine, faţă de copiii noştri, faţă de generaţia care ne urmează.
Lucia Briscan, membru al Consiliului de Coordonare
al Ligii Pro Europa

Fondarea la sfīrşitul anului 1989 a Ligii Pro Europa a constituit un semnal de redeşteptare a speranţei. Existau, oare, şanse pentru Romānia, abia eliberată din corsetul naţional-comunismului, să cadă din nou pradă convulsiilor unui naţionalism similar celui dintre 1848 şi perioada interbelică? Asumīndu-şi titulatura de „Pro Europa”, īntemeietorii Ligii au dat un semnal menit să īnlăture orizontul īngust al unor ideologii īnvechite, deschizīnd noi perspective. (...)
Ne dorim ca Liga noastră Pro Europa să fie şi īn continuare un factor de stabilitate īn noua Romānie, să-i reuşească făurirea unei perspective armonioase de convieţuire a tuturora.
Paul Philippi, membru de onoare al Ligii Pro Europa

De ce sīntem noi, Liga Pro Europa, de 15 ani aici? Liga a fost consecventă principiilor pe care le-a enunţat īn statutul său: respectarea drepturilor omului, libertate, egalitate. La īnceput, noi, membrii fondatori, ne-am zis că nu sīntem o organizaţie foarte mare, dar vrem să servim drept model ONG-urilor şi am făcut mai ales proiecte de model care să poată fi urmate, am vrut să demonstrăm că lucrurile pot fi urnite, că populaţia poate decide asupra propriului destin, că arena politică trebuie să ţină cont de sfera civilă. (...) Cred că Liga Pro Europa are această menire: de a fi atentă la toate problemele societăţii şi de a īndrepta lucrurile spre normalitate.
Sįrkįny-Kiss Endre, membru al Consiliului de Coordonare  al Ligii Pro Europa

 Acum cincisprezece ani, Liga Pro Europa a intrat īn viaţa mea. Mai bine zis eu am intrat printr-o poartă deschisă spre Europa īntr-o organizaţie condusă de o romāncă şi un maghiar. (...) Am intrat īntr-o grupare care a rămas pīnă astăzi club al egalităţii şi al democraţiei reale. (...) Datorită Ligii am putut să devin european īnainte de intrarea oficială a Romāniei īn UE. Mă simt mult mai confortabil īn propria-mi ţară.
Spielmann Sebestyén Mihįly, fost membru al Consiliului de Coordonare al Ligii Pro Europa

Īn anii ‘90 Liga PRO EUROPA a fost cea care a iniţiat la noi procesul de recociliere europeană şi racordarea la Europa şi valorile ei. Luīnd īn considerare actualitatea acestor activităţi, ele trebuiesc dezvoltate īn continuare.
Fodor Imre, membru al Consiliului de Coordonare al LPE

Liga şi-a continuat activitatea īn jurul unei nucleu consecvent format din aceia ce au īnţeles să nu-şi calce īn picioare pricipiile, la care s-au raliat toţi aceia despovăraţi de spaime şi interese meschine. De-a lungul timpului, Liga şi-a dovedit verticalitatea şi consecvenţa. Ea a īnfruntat cu succes furtunile unuei societăţi căreia īi era străină prin mentalitate şi mesaj. Ironia soartei consta īn faptul că cei ce-i erau potrivnici ar fi trebuit s-o sprijine, să o folosească ca pe un util instrument de formare civică. Sper ca imperativele actuale ale societăţii romāneşti să determine aceea parte, reticentă īncă, a societăţii tīrgumureşene să-şi lepede resentimentele nejustificate şi să aprecieze la justa valoare avantajul de a avea īn urbe una din primele organizaţii neguvernamentale din ţară şi să folosească benefic serviciile acesteia.
Mircea Suhăreanu, secretarul general
al Ligii Pro Europa
    
Multe idei pe care le-am lansat  - şi care la momentul respectiv păreau o utopie  s-au realizat īntre timp şi sīnt considerate azi normale. Multe din propunerile noastre, respinse de unii cu vehemenţă la vremea lor, se regăsesc azi īn Constituţie şi īn legile ţării. Nu pretindem a avea noi meritul principal penrtru aceste realizări, dar sīntem mīndri că īn ele se află şi contribuţia noastră.
Zeno Fodor, membru al Consiliului de Coordonare
 al Ligii Pro Europa