::  Misiune :: Istoric :: Statut :: Membrii :: Structura :: Rapoarte anuale ::  Donaţii :: 2% ::  Comunicate :: Contact ::




Departamentul de Femei


Coordonator program: Lucia Briscan

femeieAnul 2001 nu a fost unul de mare productivitate pentru departamentul de femei, īn afară de definirea ariilor preponderente de activitate. Acestea s-au dovedit a fi cele ce privesc drepturile forţei de muncă feminine, definirea rolului social al maternităţii īn societatea romānească postrevoluţionară, respectiv conturarea unor identităţi feminine īn Romānia de azi.Activităţile practice legate de aceste teme teoretice au fost derulate īn organizarea Ligii PRO EUROPA sau īn parteneriat cu Schweizerische Katholische Frauenband, Fundaţia pentru o Societate Deschisă,organizaţii de femei profesionale, culturale locale.
Drepturile femeii pe piaţa forţei de muncă respectiv rolul social al maternităţii (societatea noastră īn momentul de faţă pedepseşte femeia gravidă sau cea cu copil mic), au fost tratate pe baza unor īntīlniri bilunare cu cei direct interesaţi (femei īn concediu maternal), sindicate, politicieni. Transpunerea cīt se poate de greoaie a problemei omului de pe stradă la nivel de  catifea roşie parlamentară sau guvernamentală au dus la disiparea răspunderii īn schimbarea legislaţiei ce interesează această categorie.
O participare cu impact a fost şi la dezbaterea Ordonanţei de urgenţă 187 privind eliminarea tuturor formelor de discriminare care a īnsemnat o armă de apărare (foarte puţin cunoscută) a drepturilor femeii, a prilejuit informarea şi pregătirea de specialişti (avocaţi) īn susţinerea cazurilor specifice.
Seminarul „Probleme de identitate īn viaţa femeii din Romānia” (10-15 iulie 2001) īn schimb a prilejuit conturarea unor probleme de identitate a unor grupuri de femei din toate regiunile ţării, respectiv a unor participante din Elveţia. Abordarea comparativă a problemelor de identităţi romāneşti sau elveţiene, europene sau regionale, identităţi multiple, identităţi religioase, etnice şi de gen au servit la cunoaşterea mai bună a aspiraţiilor spre o Europă comună īntr-o ţară şi naţiune care traversează o prelungă criză de identitate īn mare măsură datorită istoriei ei furate. Nu īn ultimul rīnd descoperirea şi valorificarea identităţii de gen īmbogăţeşte peisajul social romānesc dīnd forţe noi unei societăţi īn renaştere.